Program

Tisdag 29 oktober, Stiernhööksgymnasiet, Rättvik, kl. 08:45-16:45

8:45 Smaka på hela Dalarna – pass 1 (Tunets Cafeteria)
Nätverkande och frukostbuffé med en mångfald av produkter från lokala producenter

10:00 Gemensam inledning (Aulan)
Programpresentation, FRODA

10:15 Hållarhetens Dilemma – Ingela Stenson (Aulan)
Ingela Stenson, omvärldsanalytiker och strateg, chefredaktör Livsmedel i fokus pratar under temat ”Hållbarhetens dilemma”. Hon analyserar matmarknadens utveckling med fokus på möjligheter för dig som livsmedelsföretagare. Intresset för hållbarhet hos konsumenter viker, de bakomliggande faktorerna är många och komplicerade. Budskapen kring vad som är hållbar mat upplevs av konsumenter som förvirrande och motsägelsefulla och som livsmedelsproducent är det svårt att nå ut med sina bästa argument. Vad krävs för att lyckas på matmarknaden idag och i morgon? Ingela Stenson ger sin analys av marknadens utveckling.

11:00 – 11:30 Valbara pass

  • Lönsamhet i matproduktion, livsmedelsstrategin & beredskap – Lars-Erik Lundkvist (Aulan)
  • Attraktiv arbetsgivare – Ingemar Eberstål (Sal 1)
  • Innovation för matföretagare – Erik Tosterud & David Levrén (Sal 2)

11:40 – 12:10 Valbara pass

  • Lokal mat på restaurang – Ulrika Brydling (Aulan)
  • Lokal mat i våra butiker – Magnus Wahlander (Sal 1)


12:10 Gemensam samling i aulan – Information om lunch, Anders Frodig

12:20 Smaka på hela Dalarna – pass 2 (Masens Matsal)
Nätverkande och lunchbuffé med råvaror från lokala producenter

14:00 – 14:30 Valbara pass

  • Digitalisering ger möjlighet att nå nya marknader – Gustav Dellback (Aulan)
  • Goda exempel från kommun och producent – Orsa kommun och Hansjö Mejeri (Sal 1)
  • Farm to fork, Eu:s livsmedelsstrategi efter valet – Niklas Amelin (Sal 2)

14:40 – 15:10 Valbara pass

  • Eko + Lokalt, dubbla mervärden i butik – Charlotte Bladh André (Aulan)
  • Upphandling – Johan Eriksson & Cristopher Nilsson (Sal 1)


15:10 Smaka på hela Dalarna – pass 3 (Tunets cafeteria)
Nätverkande och fikabuffé med en mångfald av produkter från lokala producenter

15:40 – 16:10 Valbara pass

  • Samarbete i förädlingskedjan – Peter Joon (Aulan)
  • Nå marknaden med lokala råvaror – Skafferi Värmland/Skafferi Dalarna (Sal 1)
  • Investeringsstöd – Länstyrelsen Dalarna (Sal 2)


16:15 Gemensam avslutning (Aulan)

Mer mat från Dalarna – Öka värdet på maten från Dalarna. Moderator Anders Bjernulf.

Innehåll i valbara pass under dagen 

  • Lönsamhet i matproduktion, livsmedelsstrategi och beredskap – Lars-Erik Lundqvist, LRF
    Mycket har hänt sedan Riksdagen beslutade om livsmedelsstrategin 2017. Klimatutmaningar och två svaga skördeår, en pandemi, Rysslands krig mot Ukraina, kostnadsinflation, bondeprotester inom EU och svensk anslutning till Nato. Allt pekar på att det behövs en stark och växande svensk livsmedelsproduktion. Men är lönsamheten tillräcklig och kommer regeringens uppdatering av livsmedelsstrategin att ge den konkurrenskraft som behövs?
  • ”Farm to Fork” – vad händer med EU:s livsmedelsstrategi efter valet? – Nicklas Amelin, Livsmedelsföretagen
    Ta del av Livsmedelsföretagens omvärldsspaning inför EU:s nya mandatperiod 2024–29. Vi summerar hur den breda livsmedelsstrategin ”Farm to Fork” lyckades med att uppnå målen om ett hållbart livsmedelssystem under den förra mandatperioden och blickar framåt mot vad vi kan förväntas oss efter valet till Europaparlamentet i juni.
  • Eko + lokalt, dubbla mervärden i butik – Charlotte Bladh André, Organic Sweden
    Välkommen att ta del av hur Organic Sweden arbetar med försäljningsdrivande aktiviteter i projektform och har med exempel från Organic Swedens 10-punktsprogram. Såklart kopplas det ekologiska robusta produktionssystemet även ihop med hållbarhet och beredskap under detta pass.
  • Attraktiv arbetsgivare – Ingemar Eberstål, Banken Bar & Brasseri
  • Innovation för matföretagare – Erik Torsterud & David Levrén, Dalarna Science Park
    Hur jobbar du med förnyelse i ditt företag? Innovationsförmåga, att utveckla nya idéer till nya produkter eller tjänster är en avgörande pusselbit för att utveckla ett ännu bättre livsmedelssystem och mer lönsamma matföretag. Det finns idag en internationell standard för innovationsledning som ger vägledning i hur du kan organisera ditt arbete för att bli bättre på att ta nya idéer till marknaden. Erik Tosterud utbildar i innovationsledning och ger oss en inblick i vad det handlar om tillsammans med David Levrén som jobbar med utvecklingsfrågor för livsmedelsföretag på Dalarna Science Park. 
  • Lokal mat på restaurang – Ulrika Brydling, Eldrimmer
    Framgångar och fördelar med lokala råvaror på restaurang. Ulrika är Eldrimners verksamhetschef som har passion för mathantverk, suttit som juryordförande i SM i Mathantverk och är sedan många år ambassadör för Eldrimner. Hon är utbildad kock och sommelier och drivit flera krogar. Hennes specialområden är hållbarhetsfrågor knutna till mat och hon värnar om mångfalden när det kommer till smaker, råvaror och ursprung. 
  • Digitalisering ger nya möjligheter att nå nya marknader! – Gustav Dellback, dellback.se
    Gustav Dellback är f.d. ICA-handlare som sadlat om och nu driver Dellback.se med målbilden att bidra till att förbättra marknadsetableringen för småskaliga producenter över hela Sverige. Digilatisering öppnar nya dörrar till mer avlägsna regioner och tidigare svåråtkomliga marknader. Med en bra produkt och en genomtänkt plan kan även mindre varumärken med begränsade resurser nå stor framgång även utanför sin lokala marknad. Han delar med sig av värdefulla lärdomar och inspirerande exempel från deras 4 år på marknaden. 
  • Upphandling – Goda exempel från kommun till producent – Udd och Upphandlingscenter Falun Borlänge Regionen
  • Seminarium med fokus på framgångsrika upphandlingar i Dalarna. Ta del av inspirerande presentationer från Udd, Upphandlingscenter, Upphandlingsenheten Mora, Orsa, Älvdalen som belyser praktiska exempel och strategier för att optimera upphandlingsprocesser från kommunal nivå till producent. Upptäck hur samarbeten och innovativa lösningar kan skapa mervärde och effektivitet i offentlig upphandling. Missa inte chansen att nätverka med experter och kollegor inom området.
  • Samarbete i förädlingskedjan – Peter Joon, Leksands Knäckebröd
  • Nå marknaden – Skafferi Värmland och Skafferi Dalarna

Aulan

Föreläsningssal 1

Föreläsningssal 2

08:45-09:50 Frukost med mingel

10:00-10:15 Programpresentation, FRODA

10:15-10:50 Marie Gidlund, Seden Food Arena

11:00-11:20 Ingemar Eberstål – Personal

11:00-11:20 Lars-Erik Lundkvist LRF – Lönsamhet i hela kedjan

11:00-11:20 Utveckla din idé! Erik Tosterud DSP

11:30-12:00 Ulrika Brydling – Lokal mat på restaurang

11:30-12:00 Håkan Andersson – KF Coop

11:30-12:00 Utveckla din idé! Erik Tosterud DSP

10 min förflyttning till lunchen

12:10-14:00 Lunch med mingel – Gemensam samling med info kring lunchen