Program

Program

09:00 Stora Scenen

Inledning och öppnande av Landshövdingen i Dalarna.

09:30

Mat i Dalarna – utmaningar och möjligheter  

I en rad seminarier får du inblick i hur livsmedelsproduktionen i Dalarna kan bli såväl starkare som grönare. Matnyttig information om vilka stöd som går att söka varvas med diskussioner om de utmaningar som branschen står inför i en orolig tid. Seminarierna pågår till kl. 17.00.  

10.00 – 11:30 Köken i hallen 

Kocktävling heat 1– vem skapar bästa skolrätten? 

12 kockar från offentliga kök från våra dalakommuner tävlar om vem som kan skapa bästa maträtten för skola och äldreomsorg, lagat med råvaror från Dalarna. Prisutdelning kl 17.45. Frågor om tävlingen ställs till anders.frodig@rattvik.se

10.30 Stora Scenen 

 Richard Tellström, Måltidsforskare och docent i måltidsvetenskap.

Matens drömfabrik – Erfarenheter från 1900-talet kristider och förväntningar på 2020-talet

Föreläsningen handlar om hur konsumentens matvanor förändras i tider av kriser, och hur livsmedelsföretag påverkas av förändrade konsumtionsvanor som då uppstår när det blir förändringar i samhällets ekonomiska utveckling. Vi får höra  exempel från 1900-talets mitt fram till idag med fokus på kundbeteenden och konsumtionsprioriteringar, samt en framtidsspaning mot 2020-talet och rimliga förväntningar som man som livsmedelsproducent kan ha på det kommande decenniet.

 

14.35-15:15 Stora Scenen 

Paul Svensson, Matkreatör och entréprenör 

”Den empatiska måltiden”

Hur kan vi från ett lokalt perspektiv ta ansvar för en global, jämlik och makalöst god måltid som lämnar en god eftersmak för både människa och planet?

 

15.00 – 16:30 Köken i hallen

Kocktävling heat 2– vem skapar bästa skolrätten? 

12 kockar från offentliga kök från våra dalakommuner tävlar om vem som kan skapa bästa maträtten för skola och äldreomsorg, lagat med råvaror från Dalarna. Prisutdelning kl 17.45. Frågor om tävlingen ställs till anders.frodig@rattvik.se

15.45 Stora Scenen 

Dalarnas landskapsrätt presenteras

Blir det något med falukorv, eller kanske knäckebröd? Presentation sker med toner från folkmusikens hus.

17.30 – 17:45 Stora Scenen

Reflektion av Richard Tellström och Paul Svensson 

17.45 Stora Scenen

Prisutdelning av kockkampen

Vinnande lag presenteras med motiveringar

18.00 Stora Scenen

Tack för idag! Mingel startar för de som vill.