Program

Inställt!

Vi återkommer med möjlighet att ta del av några av föreläsningarna digitalt.

Tisdag 29 oktober, Stiernhööksgymnasiet, Rättvik, kl. 08:45-16:45

8:45 Smaka på hela Dalarna – pass 1 (Tunets Cafeteria)
Nätverkande och frukostbuffé med en mångfald av produkter från lokala producenter

10:00 Gemensam inledning (Aulan)
Programpresentation, FRODA

10:15 Hållarhetens Dilemma – Ingela Stenson (Aulan)
Ingela Stenson, omvärldsanalytiker och strateg, chefredaktör Livsmedel i fokus pratar under temat ”Hållbarhetens dilemma”. Hon analyserar matmarknadens utveckling med fokus på möjligheter för dig som livsmedelsföretagare. Intresset för hållbarhet hos konsumenter viker, de bakomliggande faktorerna är många och komplicerade. Budskapen kring vad som är hållbar mat upplevs av konsumenter som förvirrande och motsägelsefulla och som livsmedelsproducent är det svårt att nå ut med sina bästa argument. Vad krävs för att lyckas på matmarknaden idag och i morgon? Ingela Stenson ger sin analys av marknadens utveckling.

11:00 – 11:30 Valbara pass

  • Lönsamhet i matproduktion, livsmedelsstrategin & beredskap – Lars-Erik Lundkvist (Aulan)
  • Attraktiv arbetsgivare – Ingemar Eberstål (Sal 1)
  • Innovation för matföretagare – Erik Tosterud & David Levrén (Sal 2)

11:40 – 12:10 Valbara pass

  • Lokal mat på restaurang – Ulrika Brydling (Aulan)
  • Lokal mat i våra butiker – Magnus Wahlander (Sal 1)


12:10 Gemensam samling i aulan – Information om lunch, Anders Frodig

12:20 Smaka på hela Dalarna – pass 2 (Masens Matsal)
Nätverkande och lunchbuffé med råvaror från lokala producenter

14:00 – 14:30 Valbara pass

  • Digitalisering ger möjlighet att nå nya marknader – Gustav Dellback (Aulan)
  • Goda exempel från kommun och producent – Orsa kommun och Hansjö Mejeri (Sal 1)
  • Farm to fork, Eu:s livsmedelsstrategi efter valet – Niklas Amelin (Sal 2)

14:40 – 15:10 Valbara pass

  • Eko + Lokalt, dubbla mervärden i butik – Charlotte Bladh André (Aulan)
  • Upphandling – Johan Eriksson & Cristopher Nilsson (Sal 1)


15:10 Smaka på hela Dalarna – pass 3 (Tunets cafeteria)
Nätverkande och fikabuffé med en mångfald av produkter från lokala producenter

15:40 – 16:10 Valbara pass

  • Samarbete i förädlingskedjan – Peter Joon (Aulan)
  • Nå marknaden med lokala råvaror – Skafferi Värmland/Skafferi Dalarna (Sal 1)
  • Investeringsstöd – Länstyrelsen Dalarna (Sal 2)


16:15 Gemensam avslutning (Aulan)

Mer mat från Dalarna – Öka värdet på maten från Dalarna. Moderator Anders Bjernulf.

Innehåll i valbara pass under dagen 

  • Lönsamhet i matproduktion, livsmedelsstrategi och beredskap – Lars-Erik Lundqvist, LRF
    Mycket har hänt sedan Riksdagen beslutade om livsmedelsstrategin 2017. Klimatutmaningar och två svaga skördeår, en pandemi, Rysslands krig mot Ukraina, kostnadsinflation, bondeprotester inom EU och svensk anslutning till Nato. Allt pekar på att det behövs en stark och växande svensk livsmedelsproduktion. Men är lönsamheten tillräcklig och kommer regeringens uppdatering av livsmedelsstrategin att ge den konkurrenskraft som behövs?
  • Attraktiv arbetsgivare – Ingemar Eberstål, Banken Bar & Brasseri
    Ingemar är ägare av den välkända restaurangen Banken Bar & Brasseri i Falun, är vinnare av både ”Guldvingen 2023″ som årets bästa arbetsgivare inom besöksnäringen och ”Årets företagare” i Falun 2023. Han har prisats för sin förmåga att kombinera omsorg för personal med ansvar för samhället, samtidigt som han serverar förstklassig mat. 
  • Innovation för matföretagare – Erik Torsterud & David Levrén, Dalarna Science Park
    Hur jobbar du med förnyelse i ditt företag? Innovationsförmåga, att utveckla nya idéer till nya produkter eller tjänster är en avgörande pusselbit för att utveckla ett ännu bättre livsmedelssystem och mer lönsamma matföretag. Det finns idag en internationell standard för innovationsledning som ger vägledning i hur du kan organisera ditt arbete för att bli bättre på att ta nya idéer till marknaden. Erik Tosterud utbildar i innovationsledning och ger oss en inblick i vad det handlar om tillsammans med David Levrén som jobbar med utvecklingsfrågor för livsmedelsföretag på Dalarna Science Park. 
  • Lokal mat på restaurang – Ulrika Brydling, Eldrimmer
    Framgångar och fördelar med lokala råvaror på restaurang. Ulrika är Eldrimners verksamhetschef som har passion för mathantverk, suttit som juryordförande i SM i Mathantverk och är sedan många år ambassadör för Eldrimner. Hon är utbildad kock och sommelier och drivit flera krogar. Hennes specialområden är hållbarhetsfrågor knutna till mat och hon värnar om mångfalden när det kommer till smaker, råvaror och ursprung. 
  • Lokal mat i våra butiker – Magnus Wahlander, Coop Mitt
    Magnus som är VD på Coop Mitt kommer att dela med sig av sina tankar kring hur de arbetar med lokal mat i sina butiker. 
  • Digitalisering ger nya möjligheter att nå nya marknader! – Gustav Dellback, dellback.se
    Gustav Dellback är f.d. ICA-handlare som sadlat om och nu driver Dellback.se med målbilden att bidra till att förbättra marknadsetableringen för småskaliga producenter över hela Sverige. Digilatisering öppnar nya dörrar till mer avlägsna regioner och tidigare svåråtkomliga marknader. Med en bra produkt och en genomtänkt plan kan även mindre varumärken med begränsade resurser nå stor framgång även utanför sin lokala marknad. Han delar med sig av värdefulla lärdomar och inspirerande exempel från deras 4 år på marknaden. 
  • Goda exempel från kommun och producent – Orsa Kommun och Hansjö Mejeri
    Presentation från ett inspirerande samarbete och upphandling mellan Orsa kommun och Hansjö Mejeri.  
  • ”Farm to Fork” – vad händer med EU:s livsmedelsstrategi efter valet? – Nicklas Amelin, Livsmedelsföretagen
    Ta del av Livsmedelsföretagens omvärldsspaning inför EU:s nya mandatperiod 2024–29. Vi summerar hur den breda livsmedelsstrategin ”Farm to Fork” lyckades med att uppnå målen om ett hållbart livsmedelssystem under den förra mandatperioden och blickar framåt mot vad vi kan förväntas oss efter valet till Europaparlamentet i juni.
  • Eko + lokalt, dubbla mervärden i butik – Charlotte Bladh André, Organic Sweden
    Välkommen att ta del av hur Organic Sweden arbetar med försäljningsdrivande aktiviteter i projektform och har med exempel från Organic Swedens 10-punktsprogram. Såklart kopplas det ekologiska robusta produktionssystemet även ihop med hållbarhet och beredskap under detta pass.
  • Upphandling – Johan Eriksson och Cristopher Nilsson 
    Udd, Upphandlingscenter, Upphandlingsenheten Mora, Orsa, Älvdalen belyser praktiska exempel och strategier för att optimera upphandlingsprocesser från kommunal nivå till producent. Upptäck hur samarbeten och innovativa lösningar kan skapa mervärde och effektivitet i offentlig upphandling. Missa inte chansen att nätverka med experter och kollegor inom området 
  • Samarbete i förädlingskedjan – Peter Joon, Leksands Knäckebröd
    Leksands Knäckebröd är ett familjeföretag med sex generationer bakom sig. Under Peters ledning har bolaget fortsatt att vara en pionjär inom hållbar produktion och energibesparing, med bland annat tio år av fossilfri produktion. Hans föredrag, ”Samarbete i förädlingskedjan – Råg – Knäckebröd”, kommer att belysa hur långsiktiga miljöåtgärder och nära samarbete inom hela förädlingskedjan kan bidra till minskad klimatpåverkan och framgång för branschen, även i tuffa tider. 
  • Nå marknaden med lokala råvaror Jonas Edström, Skafferi Värmland och Lennart Karlsson, Skafferi Dalarna. 
    Skafferi Värmland och Skafferi Dalarna kommer att berätta om hur de arbetar för att underlätta och möjliggöra affärer mellan regionala livsmedelsproducenter och kunder som gillar bra råvaror, stärkt lokal ekonomi och trygga leveranser. 
  • Investeringsstöd – Henrik Hansson, Erik Köpmans och Cecilia Lundmark-Almlöf
    Presentation av vilka olika investeringsstöd till primärproduktion och förädling som finns att söka via Länsstyrelsen, samt aktuell information inom jordbrukarstöd.

Aulan

Föreläsningssal 1

Föreläsningssal 2

08:45-09:50 Frukost med mingel

10:00-10:15 Programpresentation, FRODA

10:15-10:50 Marie Gidlund, Seden Food Arena

11:00-11:20 Ingemar Eberstål – Personal

11:00-11:20 Lars-Erik Lundkvist LRF – Lönsamhet i hela kedjan

11:00-11:20 Utveckla din idé! Erik Tosterud DSP

11:30-12:00 Ulrika Brydling – Lokal mat på restaurang

11:30-12:00 Håkan Andersson – KF Coop

11:30-12:00 Utveckla din idé! Erik Tosterud DSP

10 min förflyttning till lunchen

12:10-14:00 Lunch med mingel – Gemensam samling med info kring lunchen