9.30 – 9.50 Konferensen
Klimatklivet – investeringsstödet för grön omställning
Ali Joudi på Länsstyrelsen informerar om vad du kan söka stöd för, och hur du söker.
10.00 – 10.30 Konferensen
Nya landsbygdsprogrammet
Från 2023 gäller ett nytt landsbygdsprogram. Länsstyrelsens Erik Köpmans och Henrik Hansson berättar om de stöd som går att söka.
11.15 – 12.30 Konferensen
Så bra är svenskt kött i världen
Sedan 2012 har föreningen Exceptionell Råvara arrangerat smakmöten
mellan kockar och producenter runt om i landet för att utveckla svenska
köttråvaror i toppklass. Vad har vi lärt oss om kvalitén på råvaror från
svenska raser som exempelvis Linderödsvin, Skånsk Blommehöna, svensk
fjällko och korasen SRB? Vilken betydelse har bete, foder, säsong,
styckdetaljer för slutresultatet och hur går en smakprovning av kött till i praktiken? Det och mycket annat i denna inspirerande föreläsning med provningsledare Stefan Eriksson följt av ett samtal med Alfred Blomberg från Sunnanheds fjällkor vars utvecklingsresa från Furudal till stjärnkrogarna i
Stockholm är ett fantastiskt exempel på hur smakmöten kan utveckla inte
bara en regional produkt utan skapa intresse för matlandet Sverige långt
utanför landets gränser.
Moderator: Lotta Strinnholm, Verksamhetsledare Exceptionell Råvara
11.15 – 11.45 Hörnet
Livsmedelsupphandling och tidig dialog
Paneldeltagare diskuterar hur offentlig upphandling kan nyttjas för att stödja lokala producenter och företag. Efter seminariet finns möjlighet att diskutera enskilt med representanter från upphandlande kommuner.
I panelen:
Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten
Anders Karlin, Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen
Johan Eriksson, Mora kommun
Pirjo Gustavsson, Lantbrukarnas Riksförbund
Michael Bengtsson, Menigo
Maria Karlsson, Martin o Servera
Gunnar Lyckhage, UDD Upphandlingsdialog Dalarna
Moderator: Kerstin Angberg-Morgården
11.45 – 12.00 Hörnet
Möjlighet till egna disskutioner med Johan Eriksson, Mora kommun och Christopher Nilsson, Upphandlingscenter
12.00 – 12.30 Hörnet
Så kan livsmedelsproduktionen i Dalarna bli större – och starkare
Vi kan knappast göra något åt energipriserna, men det finns annat vi kan påverka. Hör paneldeltagarna diskutera hur livsmedelsproduktionen i Dalarna kan utvecklas och växa.
I panelen:
Ann Eriksson, LRF/Snöborg gård
Peter Börjesson, Färskvarukompaniet
Johan Eriksson, Mora Kommun
Markus Svensson, Stiernhöök skoljordbruk
Anita Boman, Lantbrukarnas Riksförbund
Mats Andersson, ICA (Matmasarna)
Moderator: Sten-Rune Lundin
13.15 – 14.00 Hörnet
Richard Tellström föreläser med frågestund
Matens drömfabrik – Erfarenheter från 1900-talet kristider och förväntningar på 2020-talet
Föreläsningen handlar om hur konsumentens matvanor förändras i tider av kriser, och hur livsmedelsföretag påverkas av förändrade konsumtionsvanor som då uppstår när det blir förändringar i samhällets ekonomiska utveckling. Vi får höra exempel från 1900-talets mitt fram till idag med fokus på kundbeteenden och konsumtionsprioriteringar, samt en framtidsspaning mot 2020-talet och rimliga förväntningar som man som livsmedelsproducent kan ha på det kommande decenniet.
15.15 – 15.45 Hörnet
Livsmedelsupphandling och tidig dialog
Paneldeltagare diskuterar hur offentlig upphandling kan nyttjas för att stödja lokala producenter och företag. Efter seminariet finns möjlighet att diskutera enskilt med representanter från upphandlande kommuner.
I panelen:
Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten
Christopher, Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen
Johan Eriksson, Mora kommun
Pirjo Gustavsson, Lantbrukarnas Riksförbund
Michael Bengtsson, Menigo
Maria Karlsson, Martin o Servera
Gunnar Lyckhage, UDD Upphandlingsdialog Dalarna
Moderator: Kerstin Angberg-Morgården
16.10 -16.40 Hörnet
Krisberedskap och robusta leveranskedjor
Kriget i Ukraina medför ökade krav på krisberedskap och får konsekvenser för produktionen. Samtidigt utmanas produktionen lokalt: Turism och miljöhänsyn å den ena sidan, och produktion å den andra, står ibland i konflikt med varandra. Hör panelen vrida och vända på vad det här får för konsekvenser för livsmedelsbranschen i Dalarna.
I panelen:
Pirjo Gustavsson, Lantbrukarnas Riksförbund
Erik Masgård, Länsstyrelsens i Dalarnas län
Wenche Hansen, Matfiskodlarna
Gunnar Lyckhage, UDD (Upphandlingsdialog Dalarna)
Michael Bengtsson, Menigo
Moderator: David Levrén
16.45 – 17.15 Hörnet
Framtidens Mat
Välkommen på en trendspaning mot 2030. Oftast har vi fullt upp med att försöka förutse utvecklingen den närmaste månaden eller halvåret. Det är svårt att lyfta blicken flera år framåt men den som lyckas förutse utvecklingen har skaffat sig ett litet försprång in i framtiden. Vi har samlat en panel som kommer göra sitt allra bästa för att ge er åhörare just detta lilla försprång. Välkommen till en paneldiskussion om vad som kommer påverka dalfolkets och svenskarnas matvanor mot 2030 och vilka affärsmöjligheter som väntar i framtidens livsmedelskedja.
I panelen:
Paul Svensson, tv-kock och krögare
Rickard Tellström, docent i måltidsvetenskap
Anders Frodig, Offentlig gastronomi
Mats Andersson, ICA (Matmasarna)
Christopher Nilsson, Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen
Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten
Moderator: David Levrén
Rättvik Arena
Backavägen 41
79532 Rättvik